Krisen kradser. Tusindvis af danskere har svært ved at få en helt almindelig hverdag til at hænge sammen, når priserne bare stiger og stiger.
Det gælder ældre som unge og ikke mindst mange enlige, der står over for svære valg, når regningerne skal betales.
For hvilke regninger skal ikke betales, når pengene ikke slår til?
Regeringen og et flertal i Folketinget vil ikke hjælpe danskerne. De har lavet en ‘vinterhjælpepakke’, der først sænker el-afgiften til næste år – og som byder danskerne, at de allernådigst kan få lov til at tage et lån til at betale vinterens regninger…
Det er absurd. I Dansk Folkeparti vil vi gøre noget for danskerne NU – og hellere i går end i morgen.
- Sænk moms og afgiften på el – NU!
- Sænk momsen på fødevarer
- Sænk afgiften på benzin og diesel
- Forhøj kørselsfradraget væsentligt
- Genindfør håndværkerfradraget
På den måde vil vi fjerne en del af det pres, der hviler på danskernes skuldre hver eneste dag. Med disse tiltag bliver en svær tid en smule lettere at komme igennem.
1. Derfor skal el-afgiften sænkes
Da Rusland invaderede Ukraine, blev det samtidig starten på en voldsom energi-krise. I Danmark har vi især mærket det ved, at el- og gas-priserne er banket voldsomt i vejret, mens der meldes om udsolgt af træpiller overalt i landet.
I medierne har man kunnet læse om familier, der må sælge huset og flytte i noget mindre for at overleve. Og om den lille købmand i landsbyen, der fik så gigantisk en el-regning, at den er på nippet til at lukke.
Regeringen har svaret … med nøl. Først med en vilkårlig varmecheck, der bl.a. gik til en borgmester med en årsløn på over en million kroner. Senere med en afgiftssænkelse på el på 4 øre – det, der svarer til ca. 50 kroner om året for en familie.
Og senest har regeringen og et flertal i Folketinget så besluttet at fjerne el-afgiften … fra næste år. Når folk allerede er gået fra hus og hjem.
I Dansk Folkeparti mener vi, at det simpelthen er for sent. Vi vil have fjernet den el-afgift NU!
Vi vil have sænket afgiften på gas.
Og vi vil have sendt flere træpiller ud på markedet til danskerne – bl.a. ved at tvinge de decentrale værker til max at fylde deres lagre op til 80 % i stedet for de nuværende 100 %.
2. Derfor skal momsen på fødevarer halveres
Det er blevet markant dyrere at gå i supermarkedet. Priserne er ganske enkelt eksploderet – i sådan en grad, at danskerne har svært ved at få smør på brødet. Hverdagen hænger ganske enkelt ikke sammen, og mange, især enlige, er dybt pressede.
Samtidig har Danmark den højeste moms på fødevarer i hele EU. Med andre ord: Lige nu scorer staten jackpot på danskernes krise.
Det er ikke i orden. Derfor foreslår Dansk Folkeparti at sænke momsen på fødevarer, så det bliver billigere at købe ind til aftensmaden.
Helt konkret vil vi halvere momsen, så den fremover er på 12,5 % i stedet for de 25 %, den er på i dag. Det vil spare en almindelig dansk familie for over 6.000 kroner om året.
3. Derfor skal benzinafgiften sænkes
I løbet af 2022 har benzinpriserne været på himmelflugt. Ved benzinstanderne har danskerne mødt priser på helt op til 20 kr. per liter – langt højere end i vores nabolande.
Selv i august, hvor priserne havde stabiliseret sig, lå den danske pris flere kroner over den tyske – bl.a. fordi den tyske regering har sænket afgiften på benzin til EU’s minimumssats.
I Danmark har regeringen intet gjort gjort at hjælpe de danske bilister, der hver dag må betale ved kasse 1 – bare for at køre på arbejde. Det er ikke i orden. Derfor foreslår vi at sænke afgiften på benzin – ligesom man har gjort i Tyskland og Sverige.
4. Derfor skal kørselsfradraget forhøjes
Som skitseret ovenfor er det blevet markant dyrere at være bilist. I forvejen kompenseres pendlere med et kørselsfradrag, som bl.a. fastsættes ud fra benzinprisen. Da man fastsatte kørselsfradraget for 2022, regnede man med en benzinpris på 12,78 kr. per liter…
Det holdt mildt sagt ikke stik. Benzinprisen har været langt højere. Derfor skal kørselsfradraget hæves.
5. Derfor skal håndværkerfradraget genindføres
Med de stigende priser har danskerne rigeligt at gøre med bare at kunne betale deres regninger til tiden. Der er fx ikke råd til at udskifte deres olie- og gasfyr – og der er ikke råd til at installere eksempelvis solceller, der kan gøre opvarmningen af boligen både billigere og grønnere.
Derfor bør vi atter indføre et håndværkerfradrag, så danskerne kan få en hjælpende hånd til at udskifte deres dyre varmekilder. Det gavner både nu og på sigt.